Honung

 

Nyslungad honung

NYSLUNGAD HONUNG

Nyslungad honung är en exklusiv produkt och kanske den förnämligaste honungen av alla. Den färska honungen är flytande och full av nyttiga mineraler, enzymer och mjölksyrabakterier.

Efter bara några veckor kristalliserar och stelnar honungen. För att få en jämn produkt rör man honungen under några veckor.

Pumpor & Bin säljer nyslungad, orörd och flytande honung i samband med slungning. Denna delikatess bör konsumeras inom cirka en månad, innan den kristalliserar. Men vill man ha flytande honung till exempelvis paraddesserten på nyårsafton kan man frysa en flaska. Honungen håller sig då flytande.

Nyslungad honung är utmärkt att använda i salladsdressingar och marinader till sommarens grillkvällar. Att ringla nyslungad honung över solvarma jordgubbar eller servera den med turkisk yoghurt och valnötter som dessert, frukost eller mellanmål är andra sätt att säkra sin livskvalitet.

En lång rad burkar med egendesignade etiketter blev det

TORS SOMMARHONUNG

Tors sommarhonung är en honung från det kustnära odlingslandskapet söder om Varberg. Vår honung smakar Halland!

Honung består av nektar, som bina har omvandlat till en produkt som går att lagra. När någon växt, som ger rikligt med lättåtkomlig nektar blommar, ger sig tusentals bin dit.  Vårens första stora blomning står krokusarna och sälgen för. Sedan är det maskrosornas, björnbärens och vitklöverns tur, liksom en hel massa andra grödor, trädgårdsväxter och vilda blommor. Varje sorts nektar ger en särskild karaktär åt honungen. I sommarhonungen, som vi skattar kuporna på i slutet av juni, räknar vi med dominans från blommande fruktträd och kastanj.

Tors sommarhonung har en blommig smak med frisk sötma. Den dansar i gommen som en midsommarbrud på lätta fötter!

***

Användning: Sommarhonungen funkar i alla honungssammanhang – på macka, till matlagning och bakning. Den passar dock extra bra att söta sommarens frukt och bär med. Eller ta med en termos med iste med sommarhonung och några myntablad till stranden! Förvaring: Mörkt och svalt i jämn temperatur. Öppnad burk förvaras i rumstemperatur då smaken kommer mer till sin rätt. Hållbarhet: Honung kan förvaras under många år men är godare ju färskare den är.

hosthonung

TORS HÖSTHONUNG

När skördetiden kommer är det dags för bikollektivet Pumpor & Bin att skatta kuporna på årets sista honung. Hösthonungen är lite mörkare än sommarhonungen. Den får sin kryddiga arom från lavendeln och örtagårdens alla växter. Men våra bin flyger förstås också längre vändor i omgivningarna och hämtar nektar från åkrar och ängar, träddungar och dikesrenar. Klöver, tistel och rallarros bidrar till hösthonungens rika smakspektrum.

Honung är en ren naturprodukt. Den består av nektar, som bina hämtar från olika källor – mestadels blommande växter – och tar hem till kupan, där de bearbetar den till honung. Det är ett samarbete som gynnar båda parter eftersom växterna får hjälp med pollineringen när bina flyger från blomma till blomma.

Det är många flitiga varelser som har bidragit till en honungsburk!

***

Användning: Hösthonungen funkar i alla honungssammanhang – på macka, till matlagning och bakning. Ringla den över ugnsbakade rödbetor med chèvre eller ersätt sockret med honung i höstens äppelpajer! Eller gör hemgjord glass på honung och de bär du kan plocka i ditt närområde – Pumpor&Bins provkök kan rekommendera havtornsglass och björnbärsglass med lokalproducerad honung. Förvaring: Mörkt och svalt i jämn temperatur. Öppnad burk förvaras i rumstemperatur då smaken kommer mer till sin rätt. Hållbarhet: Honung kan förvaras under många år men är godare ju färskare den är.

Kakhonung

KAKHONUNG

Kakhonung, skotthonung, jungfruhonung… kärt barn har många namn. Numera är det dock sällan man ser denna delikatess.

Vad är då kakhonung för något? Jo, det är oslungad honung, som säljs som den är med vaxkaka och allt och det naturligaste sättet att förvara och äta honung på.

Förr i tiden var det oftast såhär man åt sin honung. Man skar en bit av vaxkakan, tuggade i sig det söta och spottade ut vaxresterna. ”Skotthonung” var det namn man använde i äldre tider.

På många ställen i världen är det fortfarande vanligt att sälja och köpa honung med vaxkakan kvar och produkten är efterfrågan av många invandrare. Dels beror det förstås på traditionerna men det handlar också om att få en garanti för att det är äkta vara man äter, inte en honung utblandad med exempelvis glukos, fruktos eller majssirap. Honungsfusk förekommer även i Sverige. Att välja kakhonung är ett sätt att slippa det.

Jungfruhonung är ett begrepp som används om all oprocessad honung, både med och utan vaxkaka.
Den är alltså ”raw”, varken rörd eller ympad, men kan vara slungad.

Pumpor & Bins kakhonung kommer förstås, som all vår honung, från våra bigårdar i Vare söder om Varberg. Där samlar bina pollen och nektar i de omkringliggande trädgårdarna och jordbruksmarkerna samt från vilda växter i det kustnära landskapet.

Annonser
1 kommentar

One thought on “Honung

  1. ”Som en midsommarbrud på lätta fötter.” Tur att jag har sparat en liten burk med Tors sommarhonung. Efter denna läsning måste jag prompt göra mig en honungsmacka mitt på blanka måndagsförmiddagen./Aina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: